{{office.HeaderText}}

{{office.Address}}

{{office.TeleponeNumber}}

{{office.MobileNumber}}

{{office.Email}}

SOMMER OG FERIETID – PRESTASJONSFRI SONE

Forsommeren er en fin tid. Full av forventninger til ferie, opplevelser, tid sammen med familie og venner. Selv om vi elsker jobben vår ser vi frem til avbrekket fra hverdagen, anledningen til å puste ut og hente nye krefter før høstsesongen starter.

Mange erfarer tøft press i jobb. Resultatkravene er ofte høye og fristene korte. At dette skaper slitasje er velkjent. For noen ender det i utbrenthet og sykmelding. Dette er likevel unntak. De aller fleste lever godt med presset – uten at det skaper helsefarlig stress.

Kunsten er å sørge for «påfyll» slik at hode og kropp får anledning til å ta seg inn igjen. Sommer og ferie gir anledning til å koble helt fra, la tankene fly.

Hjernen er vårt viktigste arbeidsverktøy. Å gi den de beste arbeidsbetingelsene er derfor viktig. I siste utgave av magasinet Innsikt er det et par artikler som gir interessant – og for mange ny kunnskap om hjernens «ønsker» for å yte maks. I artikkelen «Stående applaus» viser Richard A. Friedman som er professor i klinisk psykiatri, til helt fersk forskning som dokumenterer at stillesitting ikke bare er skadelig for kroppens fysiologi – men også i høyeste grad for hjernens yteevne. Å stå ved arbeidspulten kan faktisk gjøre oss smartere. Stillesittende arbeid reduserer tykkelsen på tinninglappen, som rommer hippocampus, den delen av hjernen som er avgjørende for læring og hukommelse. Les Richard A. Friedman i InnsiktHusk dette når du tar ferie. Ikke la dagene utelukkende tilbringes i hengekøya. Aktiv ferie med bevegelse er det beste påfyllet du kan gi hjernen din før høstens prestasjonsutfordringer.

De færreste stiller høye krav til effektivitet i ferien. På jobben er det derimot vanlig å reagere negativt på «bortkastet» tid. Tull, fjas og distraksjoner anses som meningsløst tidstyveri. Nå viser en studie av nettaktivitet som fant sted ved University of Melbourne i Australia at mennesker som bruker tid på «lystbetont nettsurfing på arbeidsplassen» var rundt 9 prosent mer produktive enn dem som ikke gjorde det. I 2013 publiserte psykologiprofessoren Jonathan Schooler resultatene fra en undersøkelse kalt «Inspired by Distraction». Å involvere seg i enkle ytre aktiviteter som tillater tankene å vandre kan legge til rette for kreativ problemløsning. Dette er uventet innsikt og kanskje utfordrende for mange ledere å forholde seg til. Men les Greg Beato i Innsikt så ser du at dokumentasjonen er temmelig overbevisende. Ferien gir svært god anledning til «meningsløse» aktiviteter. Test selv – og kanskje kommer du tilbake på jobben som langt mer kreativ enn tidligere!

Når vi er inne på hjernens yteevne må vi også slå et slag for powernap. De fleste har erfart å bli søvnig ila arbeidsdagen – gjerne en time eller to etter lunch. Å bevilge seg 10-15 minutter med powernap kan gjøre den store forskjellen. Etterpå er du som ny – les artikkel i VG om powernap. Dette er som regel ikke noe problem å gjennomføre i ferien. Verre er det med aksept for en dupp ila arbeidsdagen. Her er det mange steder behov for en prat om hvordan dette kan bidra til økt arbeidseffektivitet.

Nå er det midtsommer og ferien ligger ubrukt foran oss. La kropp og hode få gode stimuli. Ikke bare for å møte høstsesongen best mulig forberedt, men rett og slett for å få det aller beste utbyttet av sommerukene.

Bloggen tar nå sommerferie. Vi er tilbake ved skolestart medio august. Vi ønsker alle som følger oss en riktig god og stimulerende sommer😊

sommer-bannerblogsome2018